Vaner – Du kan mere end du tror

Vaner er det vi plejer at gøre.  Det er er lettest at lave og sværeste af ændre.

Det tager tid at ændre en vane. For vaner er gentagelser over længere tid og det vi fortsætter med at gøre. Vi gør det ubevist og tit og ofte med en form for belønning.  Det er derfor, det er så svært at ændre på en vane. Vi kommer til at mangle belønningen. Med hvad nu hvis belønningen er en anden?

I øjeblikket er jeg i gang med at ændre en vane jeg har med at sidde i sofaen og drikke min kaffe, når jeg kommer hjem fra arbejde. Jeg siger ofte faktisk tit til mig selv, at jeg er træt og ikke orker at gå en tur.

Den vane er mega svær at komme af med, særligt nu hvor det er koldt, vådt, blæsende og mørkt.

Hvordan ændrer jeg så mine vaner?

Jeg laver en aftale med mig selv om, at jeg ønsker at ændre en vane.  Jeg laver en forpligtelse overfor mig selv og sætter mig et mål. Det er ikke et kæmpe mål, men et mål jeg kan overkomme inden for nærmeste fremtid.

Dernæst siger jeg til mig selv, at det med at ændre vanen giver mig frisk luft, tid til at tænke dagen igennem. Alt sammen noget der er godt og positivt for mig.

Samtidig skal jeg finde drivkraften til at ændre vanen. Det gør jeg ved at sige til mig selv at det er super godt for mit helbred at komme ud og gå hver dag. Jeg styrker mine knogler, for masser af frist luft og i sidste ende kan jeg være så heldig at jeg også taber mig.  Jeg får et frisk pust og faktisk også energi til at gøre det jeg elsker. Nemlig at lave mad, skrive om mine projekter som urter, læge- og medicinske planter.

Et plus i forhold til det at tabe sig, er at jeg observeret, at jeg ikke er nær så sulten som jeg plejer at være.  Jeg spiser mindre mad og får drukket mere vand hvilket er super godt.

Faktisk er det sådan, at man skal fjerne alle fristelser og erstatte den dårlige vane.  Jeg kan i mit tilfælde ikke fjerne sofaen og erstatte den med noget andet. Her vil min familie nok tænke at nu er hun da gået helt over i den anden grøft.  Men jeg kan lade være med at sætte mig i sofaen og drikke min kaffe når jeg kommer hjem fra arbejdet. Jeg tager i stedet i tøj på og går så turen. Kaffen drikker når jeg har været ude.  På den måde har jeg skifter min dårlige vane ud med en gåtur og dermed fjerner lysten til at sætte mig i sofaen med det samme.

Der er ingen der har sagt det er nemt at ændre på en vane. Tværtimod.

Hvis du har mange vaner du rigtig gerne vil ændre på så skal du have tålmodighed.  En vane ad gangen. Dette for ikke at sætte for mange projekter i gang.  Vejen til at ændre vanen skal bydes i små bidder.  Små skridt eller som i historien om hvordan man spiser en elefant. Det gør man ved at tage en lille mundfuld ad gangen.

Så når du skal ændre en vane, skal du gøre det langsom og i små bidder. 

Jeg har ofte fortalt om at jeg er gået i gang med at ændre en vane. Det har jeg gjort for at forpligte mig overfor den person som jeg har sagt det til.  Det kan der være fordele og ulemper ved. 

I min jagt på at ændre min sofavane, har jeg tilmeldt mig “Tæl skridt” på mit arbejde.  Det kan noget. For nu har jeg forpligtet mig til 5 andre kollegaer om at jeg hverdag kommer ud af gå mindst 10.000 skridt.

Vaner ændres sig ikke straks. Ting tager tid og det kræver tålmodighed at ændre en vane.

Følg med på min blog hvor jeg deler en masse skønne tips og tanker. På min Instagram og Facebook profil kan du læse mere om de ting jeg gør og sysler med.

du kan mere end du tror