Jeg drømmer mig tilbage til sommer, sol og varme, og friske solmodne tomater.
Men heldigvis har jeg gemt dem på forskellige måder.
”Viden er at vide, en tomat er en frugt. Visdom er ikke at putte den i frugtsalaten. Miles Kington”
Du læser rigtigt, tomat er en frugt, men mange af os tænker den som en grønsag.
Når foråret nærmer sig, opstår der hvert eneste år en konkurrence hjemme hos os, om hvem af os i hjemmet der kan dyrke flest tomater og de bedste tomater.
Manden dyrker tomater på friland og jeg i drivhus. Allerede her er kampe ulige tænker man, men nej og alligevel ja. Vi sammenligner ikke arterne men hvor mange vi får ud af hver plante. Jeg kommer først med tomaterne, men jeg taber på mængde.
Friland eller drivhus?
Frilandstomaterne har altid givet rigtig mange tomater og det har været uanset vejr og vind.
På friland er der gennem flere år kun blevet dyrket Gemini og i drivhuset er dyrket blommetomater og Cherry tomater.
Vi har reduceret mængden af planter nu, men tidligere år har vi høst rigtig mange tomater. Særligt på friland har der været et år der har givet ca. 150 kg tomater – ja du læste rigtigt. Vi har gaft så mange tomater, at vi forærede dem væk i lange baner.
Hvad bruger jeg så tomaterne til
Frisk basistomatsauce
Jeg laver tomatsovs og så lidt mere tomatsovs. Til sovsen har jeg taget alle de tomater der kan have en stor gryde, skåret dem i kvarte tilsat krydderiet som jeg har haft inden for rækkevidde fx oregano, timian, basilikum, rosmarin, persille og masser af hvidløg. Det hele har jeg kogt sammen og til blendet. Jeg har herefter hældt dem på flasker og glas som har været enten skyldte i Atamon eller vodka som konservering. Til sidst har jeg hældt olivenolie på for som ekstra konservering. Det lukker nemlig helt til i toppen.
Tomatsovsen bruger jeg i retter, fx kyllingelasagne, kødsovs og som et ekstra pift i en sovs.
Nemme tomater til fryseren
Fryseren bliver fyldt op med tomater. Ja tomater kan fryses. Jeg fjerner skinnet efter et lille opkog og fryser dem herefter hele. Når jeg så skal bruge dem tager dem direkte fra fryseren og skære dem i passende stykker og bruger i retten.
Jeg har også med held bare delt tomaterne i kvarte og frosset dem. Lige klar til en gryderet.
Suppe
Supper er også et godt bud på hvad tomater kan bruges til. I øvrige en rigtig god en som kan spises både varm og kold. En ganske enkel suppe med masser af persille, løg, forskellige krydderurter, olivenolie, grønsagsbouillon, peber og laurbærblade. Den kolde tomatsuppe har været rigtig lækker mens det var varmt.
Juice
Til sidst har jeg også lavet en masse tomatjuice. Jeg har en slowjuicer, hvilket gør det rigtig nemt at lave.
Der er ingen grænser for hvad tomater kan bruges til. Jeg har blot nævnt et lille udpluk som jeg gemmer til vinteren.
Hvorfor skal vi have tomater?
Tomater er fulde af C-vitamin som er med til at gøre vores immunforsvar stærkt og har virushæmmende effekt.
De indeholder udover C-vitamin også A-, B-, E, og K-vitaminer, sporstoffer, antioxidanter og ikke mindst stoffet
- Lycopen som har en lang række forbyggende og gavnlige egenskaber.
- Lycopen er det der gør tomaterne røde og findes også i vandmeloner, papayer og grapefrugter.
- Lycopen aktiveres når tomaterne varmes op og sammen med en økologisk jomfruolivenolie er resultatet optimalt. Lycopen er et antioxidant som er en vigtig faktor i kampen for at holde mængde af frie radikaler nede og dermed med til at styrke helbredet.
De er sundt og godt. Jeg vil dog sige, at jeg ikke spiser så mange friske tomater om vinteren, da tomater ikke er årstidens frugt og grønt.
Heldigvis har jeg gemt sommeren i min fryser og på glas.
Du skal altid være opmærksom på dit helbred. Søg altid professionel rådgivning, hvis du er i tvivl.
Læse evt. mere her om mine behandlinger.
Følg med på min Instagram Profil. Her kan du læse mere om mig og hvad jeg arbejder med.