Selen bidrager til immunforsvaret

Selen – et vigtigt mineral og sporstof 

Vidste du, at selen er et super godt antioxidant, som med stor sandsynlighed er med til at forebygge kræft og hjerte- og kredsløbs lidelser.

Det er et mineral og sporstof som bidrager til immunforsvarets normale funktion og medvirker ved afgiftninger af visse tungmetaller i vores krop. Det er også medvirkende til en velfungerende skjoldbruskkirtel og bidrager til vedligeholdelse af hår og negle.  Det er et rigtig godt mineral og findes i kroppens celler og bliver derfor kaldt et sporstof.

Hvor findes det

Det findes i fisk, skaldyr, sojabønner og andre bønner, æg og kød, paranødder, nødder og mandler. Findes også i solsikkefrø og andre frø, fuldkornshvede og andre kornsorter. I brune ris, hvidløg og i små mængder i en lang række grønsager, krydderurter, mælk og svampe.

Det er derfor rigtig vigtigt at få varieret kost med masser af grønsager, gerne i alle regnbuens farver. Husk vi spiser med øjnene. Krydderurterne er med til at give den gode smag så brug det flittigt.

Hvem skal have selen

Specielt personer, som der får en ensidig kost er i fare for selemangel, særligt hvis de ikke spiser fisk.

Særligt skal gravide og ammende opmærksomme på at få nok med selen, da en stor del af det organiske selen går til barnet. Men også for fertiliteten, da mangle kan nedsætte evnen til forplantning hos både dyr og mennesker.

Men også folk med forhøjet blodtryk, folk med slidgigt i knæ, hjertesyge, folk med astma, allergi, rygere, alkoholikere og folk med åreforkalkning har alle gavn af det.

selen - indhold i paranødder

Selen bør altid indgå i de daglige kosttilskud – enten som enkelt middel eller i en multivitamin.

Kontakt en biopat/naturopath, hvis du er i tvivl om du er i selenmangel. Du kan læse mere om hvordan jeg som Biopat/Naturopat arbejder her eller kom og få en vitamintest se mere om det her