Ramsløg – naturens hvidløg

Ramsløg

Ramsløg en dejlig duftende plante der findes vildt i naturen.  På latinsk Állium ursínum.

Før i tiden har jeg ikke lagt mærke til denne skønne plante, da jeg ofte har forvekslet den med liljekonval, når jeg har gået i skoven.

I år har jeg lagt mærke til den på grund af den kraftige druften af hvidløg.

Den har duftet rigtig længe og nu (maj måned) har den smukkeste hvide blomster.

Udseende

Planten er flerårig løgplante der er mellem 15 og 40 cm høj. Den kommer i det tidlige forår gerne i februar/marts måned.  Den findes i løvskove men også i parker. Her fungerer den som bunddække og er virkelig smuk. Den breder sig voldsomt, hvilket ikke gør så meget i skolen.  Bladene er langstilkede og sidder to på en trekantet stængel. Ramsløget blomster med smukke hvide blomster øverst på stænglen.

Når vi når maj måned blomster den med meget smukke blomster. Når den er afblomstret dannes der små frugter med sorte frø. Når de er modne bliver planten slap og hænger langs jorden. Disse små sorte frø bliver spredt med skovens dyr og der opstår nye steder med ramsløg.

Ramsløg findes også i en haveudgave enten som plante eller frø,  som kan købes på planteskolerne. Man skal dog være obs på at ramsløg breder sig vildt meget, hvis ikke man er over den hele tiden.

Oprindelse

Ramsløg har været i Danmark side bondestensalderen og formentlig længe før. Vi er ikke de eneste der har glæde af planten. Planen er hjemmehørende i det meste af Europa og særligt i Italien og Frankrig kan bladene købes på markederne. Her i landet er det muligt at finde bladene på enkelte  markeder og butikker.

Smag                                                          

Bladene smager stærkt af hvidløg og kan derfor anvendes  som krydderi eller i salater. Udover den smager godt er den også rig på c-vitamin.

 Hvad kan planten bruges til

Hele planten kan bruges, man skal dog være opmærksom på, at man ikke må grave planter op i skoven.

Blomsterne kan bruges som pynt på maden, men også bages i ovnen sammen med kartofler eller andre rodfrugter.

De unge blade har den fineste smag. De kan bruges hele fx dampet og spise som tilbehør . De kan bruges i wokretter snittet og i salater hvor de er hakket fint. Et lille tvist til en kartoffelmos hvor de blendes i.

Og ikke at glemme pesto. Jeg bruge en grundopskrift som aldrig svigter

4 håndfulde af fx blade ramsløg
Hvidløg efter smag – kan udelukkes når der bruges ramsløg
30-50 g parmesanost eller anden hård italiensk ost

Ristede pinjekerner giver lige et pift

Alt blendes og der tilsættes til sidst 5-6 spsk. Jomfruolivenolie eller indtil du får den ønskede konsistens.

Jeg har også forsøgt mig med at tørre bladene i en dehydrator. Her bevarer bladene sin grønne farve og kan knuses som drys over maden. Men med tiden mister bladene farven og bliver kedelige.

 

OBS

Ramsløg kan forveksles med høsttidsløs som har en lyslilla blomst og findes normalt ikke i skoven. Derudover kan Ramsløg også forveksles med liljekonval og dansk arum som også går under navnet dansk ingefær. Alle 3 planter er giftige. Er du i tvivl så lad planten stå.

 

Som biopat bruger jeg meget urter.  Har du brug for mere information om hvad urter, vitaminer og kost kan eller har du brug for en konsultation kan du læse mere om hvad jeg tilbyder ved at følge linket behandlinger.

 

Litteratur jeg har haft glæde af i forbindelse med udarbejdelse af dette indlæg

Havenyt.dk
Vildmad.dk
dn.dk (Danmarks Naturfredningsforening)
Fugleognatur.dk