Overgangsalder – gode råd til at lindre generne

Overgangsalder – hvad er det

Overgangsalder betyder ifølge Ordbogen over det Dansk Sprog det tidsrum der danner overgangen mellem to livsperioder, hvilket jo faktisk sker i en kvindes liv.,

Rent faktisk sker det mere end en gang i løbet af en pige/kvinders liv, at de kommer i en form for overgangsalder. Men det er først når kvinderne når på den anden side af 40 års alderen, at man kalder det overgangsalder.

Den første overgang der opleves for kvinder er i en ganske ung alder, når de oplever deres første menstruation. Det sker i alderen mellem 10 – 15 år, men gennemsnitsalderen er omkring de 13 år. Det starter som regel med uregelmæssige blødninger og bliver med årene regelmæssig. Der sker her en overgang fra at være barn til at blive kvinde.

Hvornår kommer overgangsalderen?

Fasen fra barn til voksen forbliver kvinderne i til de er mellem 45 og 55 år. Det er det tidspunkt, hvor kroppen begynder at tilpasse sig de hormonelle ændringer der sker, når æggestokkene begynder at minimere kønshormonerne og ægproduktionen. Det er nu overgangsalderen indtræder. Overgangsalderen kaldes også klimakteriet og/eller menopausen

En overgangsalder kan også starte tidligere eller senere. Nogle af de faktorer der spiller ind på hvornår en kvinde går tidligere i overgangsalder er fx rygning, dårlig ernæring og kvinder der ikke har født. Derimod er kvinder med overvægt, fibromer og PMS senere til at gå i overgangsalder.

Men, der er ingen regler uden undtagelse.

Hvordan mærkes det?

Overgangsalderen kendetegner sig oftest ved, at menstruationen bliver uregelmæssig. Det er de første tegn på overgangsalderen. Men også at menstruationen bliver kraftigere end tidligere og/eller det kommer lidt oftere. Der kan går år fra den uregelmæssige menstruation begynder til de næste tegn kommer. Nogle af de tegn der indtræder på overgangsalderen er hedeture, nattesved og søvnløshed.

Andre tegn på overgangsalderen er tørre slimhinder, humørsvingninger, psykiske udfordringer, vægtstigning og urinvejes gener. Nogle oplever trykken i hovedet, træthed og hjertebanken.

Det er meget individuelt hvordan kvinder oplever overgangsalderen. Nogle kvinder registrer ikke de er i overgangsalderen eller har været, andre er mærket i mange år og meget generet.

Kan der så gøres noget?

Ja du kan selv gøre en del for at komme gennem overgangsalderen på en god måde.

Motion kan have en god indflydelse på overgangsalderen sammen med en sund kost. Det kan være med til lette generne.

Masser af grønsager, bønner, linser, fuldkorns produkter, nødder, gode fedtstoffer som fiskeolie, olivenolie, hørfrøolie, kæmpenatlysolie.

Udover motion og kost er der også en del urter som kan anvendes. Rødkløver og salvie er nogle af de urter som nemt kan bruges til at lindre overgangsalderens luner.

Zoneterapi og biopati kan være med til  lindre symptomerne.

Vil du vide mere om hvordan jeg kan hjælpe dig, så kontakt mig på tlf. 4088 6259 eller mail jette@straa.dk