Morgenfrue – krydderurt og medicinsk plante

morgenfrueMorgenfrue – Calendula officinalis

Morgenfrue er kommet tilbage til min have efter flere års fravær. Egentlig ved jeg ikke hvorfor jeg ikke har haft den, for det er også en af min ynglings blomster. Den er smuk, farverig og kan stort set vokse over alt. Jeg har plantet dem i en krukke, for ikke at den skal sprede sig helt vildt i haven. Jeg har endda været så heldig at dem jeg plantede sidste år overlevede vinteren. Jeg har derfor haft morgenfruer i blomst siden sidst i april.

Morgenfruen er kendt for at være bakteriedræbende og have en hudplejende virkning, hvorfor den indgår i mit husapotek i mange forskellige varianter.

Oprindelse

Morgenfruen er omtalt for over 5000 år siden i medicinske skrifter i Kina. Her blev den brug som te mod kvalme og til blødgøring af maven. Siden oldtiden har morgenfruen været anvendt som medicinsk plante her i landet. Udover medicinsk plante har morgenfruen også været anvendt som krydderi og til brug ved farvning af tøj.

Planten har en naturmedicinsk historie hvor den bl.a. er kendt for sin betændelseshæmmende og hudplejende effekt.

I tidligere tider lavende munkene morgenfrueolie og -salve som de brugte til at behandle og pleje irriteret hud, forbrændinger, hudafskrabninger, vorter, hundebid og betændt hud.

Senere fandt munkene ud af at morgenfruen også kunne bruges til fodsvamp, ringorme, udslæt og bumser. Munkene brugte også morgenfruer til fordøjelsesproblemer hvor den sammen med ingefær og bønnemel blev lavet som kager og spist fastende.

I dag bruges morgenfruen i creme, i shampoo, som salve, te og som krydderi i maden.

Udseende

Findes i mange smukke nuancer fra bleggul til mørk orange. Det er en 1-årig plante som sås direkte på voksestedet. Den bliver mellem 30 – 70 cm. høj og har en blomst der er 5 – 7 cm. Selve blomster hovedet findes mange forskellige udseender enkelte og dobbeltbladet.

Købes som frø til have som du sår i foråret. Har du en gang haft morgenfrue i haven – har du det altid. Man skal virkelig være over den for den breder sig meget. Frø samles i efteråret og gemmes til næste år. I år har jeg fundet morgenfruer flere steder i haven, som jeg har ikke har sået, så den kan også overvintre

Hvad kan den bruges til

Morgenfruen er kendt for at være bakteriedræbende og en have en hudplejende virkning. Det gør at den er rigtig god at bruge i creme, shampoo og som salve man selv kan lave. Der findes på markedet en del produkter som indeholder morgenfrue, så man slipper for selv at lave det, hvis ikke man har tiden til det.

Jeg creme og salver i mit husapotek hvor jeg bl.a. bruger den til sår og rifter.

Når jeg er udfordret med fordøjelsen som fx oppustet mave drikker jeg en te som hjælper. Derudover kan teen også drikkes menstruationssmerter og kraftig blødning.

Til teen bruger jeg

en håndfuld morgenfruekronblade og ca. 1 liter kogende vand.

Lader det trække i 5 min. Vandet må dog ikke være mere en 70 grader når du hælder det over blomsterne.

Morgenfruen indgår også i køkkenet, hvor jeg bl.a. bruger den i smoothie. I salater som farvestrålende input.orange morgenfruer

Hvordan gemmer jeg blomsten?

Blomsten fra morgenfruen kan fryses og anvendes i smoothie og som te, i salater, supper, saucer, og meget mere.

Hvis du gerne vil gennem noget af sommeren så der det muligt at tørre blomsterne.

Du kan fx lægge blomsterne på et viskestykke eller et stykke køkkenrulle og lægge dem i vindueskarmen i ca. 3 dage. Husk at vend dem i løbet af perioden for de forbliver pæne. De tørrede blomster kommes i et glas og stilles mørkt.

Jeg har prøvet at tørre dem i ovnen på ca. 50 grader i ca 3 timer. De bliver ikke nær så pæne som når man lader dem tørre i vindueskarmen.

Hvis ikke man har mod på at dyrke morgenfrue selv er det muligt at købe tørret morgenfrue både som te og tørret blomst i helsekostbutikkerne eller på nettet.

Morgenfruen gå under navnet fattigmandssafran. En billig udgave af safran som kommer fra krokusblomsten.

OBS

Når du bruger blomster og planter fra naturen er det vigtigt, at du aldrig bruger en plante du ikke kender.

Samtidig skal du være opmærksom på, at morgenfruen kommer fra Kurvblomstfamilien, så er du allergisk over for den gruppe af blomster skal du passe på.

Som biopat bruger jeg meget urter.  Har du brug for mere information om hvad urter, vitaminer og kost kan eller har du brug for en konsultation kan du læse mere om hvad jeg tilbyder ved at følge linket behandlinger.

 

 

Litteratur jeg har haft glæde af i forbindelse med udarbejdelse af dette indlæg
Urtelykke af Anja Ballegaard
Urt – Din helbredende have af Rikke Goerlich
Gamle lægeurter af Anemette Olesen