Morgenfrisk – hvem ønsker ikke det

Hvem ønsker ikke at vågne op hver morgen og være morgenfrisk?  bliv_morgenfrisk

Jeg tænker alle gerne vil være frisk lige fra dagens start.  For at få en god start på dagen er her nogle tips til hvor du får det nemmere ved at stå op og hvordan du blive gladere om morgenen.

Prøv om det virker og om giver dig bedre humør og mere energi først på dagen.

Det handler om vaner og derfor skal de enkelte tips prøves mere end en gang. Derfor vil de komme løbende.

1. Regelmæssig søvn

Vi starter ud med at få regelmæssige sengetider.  Det er vigtigt for at blive morgenfrisk.  Du skal derfor stå op og gå i seng på nogenlunde samme tid hver dag og få 7-9 timers søvn hver nat.

Uh tænker du det kan jeg ikke.  Jo prøv det og du vil opleve at du på et tidspunkt vågner af dig selv og er frisk.  Det skal lige siges, at regelmæssig sengetid også gælder i weekender og ferie.

2. Vaner før sengetid

Når hvordan er det så gået med regelmæssig sengetid?

Næste du skal kigge på er dine vaner før sengetid.  Du skal helst ikke drikke koffein eller dyrke hård motion eller se på skærme med blåt lys.  Det vil sige ingen telefon, tablet og meget lidt tv. Så er du godt på vej.

Det er svært med nye vaner. Ændringer tager tid så giv ikke op.

3. Afslappet

Var det svært at få indarbejdet gode vaner inden sengetid?

Det er noget der kræver tid. Hjernen er programmeret til at gøre det der er let. Al begyndelse er svær.

Nu skal du til at gøre noget, der føles afslappende før du går i seng.  Det kan være at tage et varmt bad eller læse.  Hvis du læser skal du være obs på lyset. Det må ikke være skarpt lys.  Det skal nemlig være behageligt for dine øjne.

Hvad tænker du om dette råd? Kan du bruge det til at få fokus væk fra tv og dermed en bedre søvn?

4. Lys forstyrrer

Hvordan gik det med det afslappende før sengetid?

Jeg har før skrevet ingen telefon m.v. før sengetid. Det er der faktisk en god rund til.

Det blå lys eller skarpt lys forstyrre søvnen. Lyset er med til at svække søvnhormonet (melatonin).

Så ingen mobiltelefon, computer, tv eller andre skærme før sengetid. De må heller ikke være i soveværelse, hvis de lyser op ved fx beskedmodtagelse.  Der skal være mørkt og her er gardiner vigtige. De skal holde lyset ude.

Denne udfordring er svær.  Jeg indrømmer. Jeg bruger min telefon som vækkeur og jeg har det også med at hører lydbog inden jeg sover. Jeg har sat telefonen på mørk i tidsrummet kl. 21.00 til 07.00.

5. Snooze

Overlevede du udfordringen nr. 4?

Næste udfordringer er også en svær nød at knække.  ”Snooze” det kender du godt ikk?

Det er faktisk ikke særlig godt før din søvn, det med at vågne og falde i søvn igen. Det gør dig faktisk mere søvnig i løbet af dagen.  Det er en forstyrret søvn du får.  Det skal derfor stå op når uret ringer første gang. Det er med til at sikre en regelmæssighed og godt for dit indre ur.

6. Bevægelse

Åhh det er bare så svært ikke lige at snuppe 5 min mere.

Det at bevæge sig er godt for rigtig mange ting. Det mentale helbred, stress og depression og så giver det mulighed for en bedre søvn.   God søvn er lig nemmere at stå op og være frisk

7. Dagslys

Dagslys er godt – det styrer din døgnrytme. Dagslys fra starten af dagen, hjælper dig godt på vej til et godt humør resten af dagen.  Spis morgenmad uden for – altså når det er muligt.  Så snart jeg har mulighed for at komme ud så gør jeg det også selv om det er kl. 5 om morgenen.   Gå en tur eller sørg for at få sollys gennem vinduerne.

8. Vaner om morgenen

Endnu en svær en.

Tænd ikke din pc eller telefon når du lige er vågnet. Gør det til en vane at spis din morgenmad, læse en avis eller en god bog, eller bare gå en tur inden morgenmaden. Det gør dig i godt humør.

Nu tænker du nok, hold nu op, hvor meget kan jeg nå om morgenen.  Jeg vågner af mig selv kl. 5 – har en fast døgnrytme, så jeg vågner af mig selv. Jeg nyder morgenen med en lydbog eller bare nyder stilheden.  Det skal lige siges jeg har ingen børn hjemme mere. En gang imellem har jeg mit barnebarn. Når han er på besøg hygger vi med snak og leg.

9. Motion

Nu er vi snart igennem de gode tips til at blive morgenfrisk

motion er fantastisk om morgenen. Det sætter gang i kroppen og godt fysisk og mentalt. Det gør dig frisk, du bliver i godt humør og mindre stresset.

Du får en bedre søvn hvis du dyrker motion om morgenen end om aftenen inden sengetid.

Ud og lyd morgenlyset med en gå,- løbe- eller cykeltur.

10. Husk mad

Fik du prøvet at lave motion om morgenen?

Mad om morgenen er også en vigtigt ting. Er du ikke den store spiser, så prøv alligevel at spis en lille smule. Det er nemlig energi til krop og hjerne. Så kommer du godt i gang med dagen.

Spis en kost der er rig på proteiner og vitaminer. Det kan være æg, nødder, frugt og ost.

11. Musik er godt

Sidste tips til at være morgenfrisk.

Håber du er prøvet alle 11 tips.

Musik er godt, så sæt musik på om morgenen. Det kan gøre dig i godt humør og sætter din dag godt i gang. Du kan lytte til musikken mens du spiser morgenbad, mens du laver lidt morgen motion eller bare går en tur.

Tænk over hvilken musik du sætter på.  Det skal gerne gøre dig glad og i godt humør

Selv hører jeg Morning has broken af Cat Stevens.

Nu har du forhåbentlig været gennem alle 11 tips til at gøre dig morgenfrisk.  Jeg håber du har fået implementeret et par stykker eller gerne alle i din dag.

Jeg er fuldt ud klar over at det ikke bare er noget du gør fra den ene dag til den anden.  Men lidt har også ret og en start.

Du kan finde alle vaner på min profil på instagram og på facebook

Du skal altid være opmærksom på dit helbred. Søg altid professionel rådgivning, hvis du er i tvivl.

Læse evt. mere her om mine behandlinger.