Min store kærlighed

Det er en plante som man brænder sig på, og af mange bliver opfattet som ukrudt, men som jeg virkelig elsker. 

Brændenælde

brændenælde

Jeg har virkelig fået en stor kærlighed til brændenælden. De sidste par år har jeg kun tage frøstanden, tørret den og brugt den som drys på min morgenmad. Frøstanden som kommer i sensommeren kan også spises friske, så har de en nøddeagtig smag.

Men efter et kursus ”Porten til urternes rige” hos Hyldemors Have, har jeg fået øjnene mere op for brændenælden.

Brændenælden findes over alt, selv i min have. Jeg ”dryker” brændenælden i min lille medicinske have, selv om manden siger det er ukrudt og det skal fjernes hi hi.  Vi er ikke helt enige om hvad der er ukrudt og hvad der er medicinske planter, så jeg har mit eget lille bed i haven, som kun jeg kommer i.

Jeg har ikke mange brændenælder i haven, så når jeg skal bruge mange planten smutter jeg en tur ud i min skov.

Hvad bruger jeg brændenælden til

Jeg bruger brændenælden til fx infusion, te, i madlavningen fx brændenælde suppe, pesto, som juice, urtesalt, og til at skylle håret i så det bliver smukt og blanket. Helt fantastisk plante som også kan bruges som gødning til planterne i have eller huset.

Hvad indeholder brændenælder

Brændenælder indeholder mange skønne ting bl.a. Vitaminer A, B og C, calcium og jern.  Brændenælde indeholder også histamin som kan lindre og virke forebyggende på symptomerne ved høfeber. Dog skal du være opmærksom, hvis du reagerer på andre grønne ting og greens, så skal du starte forsigtigt op med brugen af brændenælderne.

Ikke nok med at de virker som ovenstående, så indeholder brændenælderne en masse antioxidanter, virker vanddrivende, god kilde til jern og oppustethed.

Du får mest ud af at bruge de små spæde skud, særligt når du skal lave infusion og te. Skal du have planter til vinter skal der bruges en hel del. De tørrede planter kan du gennem i papirsposer og efterfølgende i en lufttæt kasse. Til en infusion bruger du 30 gram tørret plante og 1 liter kogende vand.  30 gram lyder ikke af meget, men det er det når brændenælderne er tørret.brændenælde til tøring

Jeg vil næste gang jeg laver en infusion også lige lave en kop stærk te af brændenælderne og skylle mit hår i det.

Uh jeg kan blive ved, men tænker du selv skal prøve dig frem. Men hvis du er usikker på planterne, skal du lade den stå. 

Du skal altid være opmærksom på dit helbred. Søg altid professionel rådgivning, hvis du er i tvivl.

Læse evt. mere her om mine behandlinger.