Martsviolen – hvad kan du bruge den til?

Martsviolen er en af de spiselige planter som findes naturen og bare står og venter på de skal plukkes. Særligt i øjeblikket hvor foråret er godt i gang og der er passer af sol og varme, er der mange planter.

Hverdag på min vandretur finder jeg masser af planter og har altid en pose med som jeg kan samle i. I øjeblikket er der masser af martsvioler, ramsløg og små brændenældeskud

Martsviolen har en skønfarve som tiltrækker forårets insekter, men også os mennesker. Den er velduftende og smuk.

Udseende

Martsviol er smuk og duftende. Det er en lille staude som er vildtvokser og helt almindelig i den danske natur. Den kan bruges i have som bunddække og er at finde i skovbunden i marts/april og igen i september. En grøn plante med hjerteformede blade og blomsten er blåviolet. Den har glatte blade på overfalde og mat lysegrønne på undersiden. Selve blomsten kan variere fra lys til mørk violet. Den bliver mellem 5 og 15 cm høj.

Martsviolen går under mange navne duftviol, vårviol, haveviol og tormåneds-viol som er et gammelt dansk navn for marts måned.

Den blå martsviol er smuk og duftende.   Martsviolen har en skønfarve som tiltrækker forårets insekter men også os mennesker. Den er velduftende og har længe været brugt til parfume.

Smag

Martsviolens smag er sødligt af nektar og parfumeret. Den kan have svag syrlige og metalliske noter i bismagen.

Oprindelse

I gammel tid har martsviolen gået under en gammel lægeplante. Den er omtalt af Henrik Smid i 1546 som ”en nyttig lægedom for fattige folk” – han har skrev at den blev brugt mod mavebesvær, hovedpine og styrke hjertet.

I dag bruges martsviolen i madlavningen men også til lindring mod bl.a hoste. Violen blandes med en lind honning. Der kan tilføres timian som også er god mod hose. Blandingen virker også beroligende.

Anvendelse

Som barn plukkede jeg små buketter af denne skønne plante og forærede dem til mine forældre og bedsteforældre.

I dag plukker jeg til brug i køkkenet. Oprindeligt blev det brugt som pynt på kager som kandiserede violer. Som frisk anvender jeg den som pynt på salaten, på kager og desserter. Violerne bruges og til fremstilling af parfume.

Som frisk anvender jeg den som pynt på salaten, på kager og desserter. De kan også anvendes i frugtsalaten, i isterninger, i te og isvand, i champagne og vodka. De kan bruges friske, kogte og tørrede. Små buketter og tallerkenpynt til et smukt bord.

Violen kan også tørres og bruges i te.

Violen har mange anvendelsesmuligheder.

Opskrifter

Inden du begynder at arbejde med violerne, skal de skyldes for urenheder som kan være påført i naturen.

Violsukker

bruges i fx kaffe og te men også til pandekager.

For at lave Violsukker skal du bruge

2 dl violblomster
1 dl sukker
1 knivspids salt

Bland sukker, violblomster og salt i blenderen og blend til det er en samlet masse.
Fyld violsukkeret på sylteglas. Kan bruges i op til et år efter.

Violmarmelade

Har man lyst til marmelade er det også en mulighed. Marmeladen kan bruges til nybagte boller og igen pandekager.

Til marmeladen skal du bruge

1-2 dl Violblomster
1 dl sukker
1 citron
1 dl vand

Sukker og vand kommes i en tykbundet gryde , hvor det koges til en tykflydende masse.

Lidt saft fra citronen kommes i masse. Herefter røres violblomsterne i. Rør godt rundt.

Nu koges masse op. Det skal småkoge i en time. Skum syltetøjet (det gøres ved at fjeren det skum der kommer på overfladen mens det koger.

Lad syltetøjet afkøle og hæld på rene glas, som evt. er skyllet i atamon. Jeg bruger enten vodka eller stroh rom til at skylde glasset i.

Kandiserede violer

Til pynt på kager

æggehvide fra 1 æg pisket let så det skummer – brug en gaffel. Løber du tør i for æggehvide tager du et mere
Flormelis
Lige så mange violer som du har lyst til

I den let pisket æggehvide dyppes violerne og efterfølgende dyppes de i flormelis – brug en tang eller en pincet.

De lægges på bagepapir. Herefter sættes de i varmluftovnen på 50 g i ca. 3 timer. Det skal være helt tørre inden de lægges i glas

Violhonning

Til den øm hals, forkølelse og til at løsne slim i de øvre luftveje.

Du skal bruge et glas som er rengjort og skyllet i atamon, vodka eller stroh rom.
Fyld violer i glasset og hæld tilsvarende mængde lind honning over og tilsæt evt. timian.
Rør i det en gang om dagen i starten i en uges tid. Kan holde sig i ca. 6 mdr.