Mælkebøtten elsket eller hadet. Brug dit ukrudt.

mælkebøtten med blade og gul blomstMælkebøtten elsket eller hadet

Kært barn mange navne. Mælkebøtten går under navnet Fandens mælkebøtte, løvetand og på latin Taraxacum officinale.

Oprindelse

Mælkebøtten har været anvendt i mange hundrede året været højt skattet for sine ernæringsmæssige og sundhedsmæssige egenskaber. Selve rode blev anvendt mod fordøjelsesgener og bladene blev brugt som vanddrivende midler og som næringstilskud til kosten.

Christian II’s livlæge, Henrik Smid, skrev i 1546 at han brugte hele planten som vanddrivende.

Mælkebøtte har været anvendt gennem tiden som lægeplante. I dag bliver mælkebøtten fremstillet som ekstrakt og bruges til bl.a. understøtte mave- og leverfunktion.

Udseende

15-45 cm høj urt med enlig gul blomsterkurve. Blomsten sidder på en hul stængel. Bladene er grundstillede og flere cm brede. Alle dele af urten indeholder en hvid mælkeagtig latexholdig saft.

Urten er almindelig på åbne steder med masser af lys. Mælkebøtten går under betegnelsen ukrudt og mange haveejer er trætte af den. Den er vanskelig at udrydde, da den formere sig kraftigt med rodskud og plantedele.

Den vokser vildt i Danmark langs veje, i haver, mellem fortovsfliser og brosten. På marker, enge og strandenge.

Anvendelse

Mælkebøtten anvendes til at understøtte fordøjelsen. Mælkebøtten indeholder en række bitterstoffer, der er med til at understøtte mave- og leverfunktion, hvilket gør at den er udrensende.

Selve bladene er stærkt vanddrivende.

Du kan sagtens bruge de mælkebøtter du finder på din vej når du er ude og gå. Du bare skal tænke over hvor du plukker dem af hensyn til bilos, pesticider og andre lignende sager som kan være i planten.

Smag

Smagen er bitter og minder lidt om rucolasalat. Bitterheden er med til at fremme fordøjelsen. De helt små blade kan have en nøddeagtig smag som bismag.

Hvordan bruges mælkebøtten

Der kan laves te af roden ved at tage en spsk. tørrede rod og ¾ l vand som bringes i kog og simre i 10 min.

Bladene kan også bruges til te. Her skal du bruge friske mælkebøtteblade og ½ l kogende vand som hældes over bladene. Teen skal trække 5 min og herefter sis. Til denne te kan også anvendes tørrede mælkebøtte blade.

Udover te kan mælkebøtten også bruges til at lave pesto af som kan bruges til et lækker hjemmebagt brød.

 

Der er mange måde at lave pesto på men som udgangspunkt bruger jeg følgende

4 håndfulde af fx mælkebøtteblade
Hvidløg efter smag
30-50 g parmesanost eller anden hård italiensk ost.

Alt blendes og der til sættes til sidst 5-6 spsk. Jomfruolivenolie eller indtil du får den ønskede konsistens.

 

Du kan også bruge mælkebøtteblade i salat, omeletter, supper, brød og mange andre ting. Det er kun din fantasi der sætter grænsen.

Som mange andre urter kan også mælkebøtten både tørres og fryses.

Blomst og blade kan tørres ved at lægge dem på en bageplade og sætte i ovnen på max 50 g og lade dem langsomt tørre ca. 2-3 timer. Det er også muligt at anvende en dehydrator.

Efter tørring kan du opbevare dem i en krukke eller glas og gennem til vinteren.

OBS Mælkebøtten kan godt ligne følfod. Følfod kan ikke bør spises, dog er følfod ikke dødelig ved indtagelse, hvis man tager fejl.

Har du brug for mere information om hvad mælkebøtten kan eller en konsultation kan du læse mere om hvad jeg tilbyder ved at følge linket behandlinger.