Lavendel – den dejligste duft

Jeg elsker lavendel og har i mange år haft den i min have sammen med roserne.  Desværre gik de alle til grunde og jeg har ikke fået plantet nogle nye.  De skal på min huskeliste over planter jeg skal have igen.

Jeg har derfor været på jagt og har heldigvis fundet lidt som jeg har sat i vand.

Lavendel er et flerårig krydder- og lægeplante. I Danmark har vi dem i vores haver, men i Sydeuropa vokser de vildt. De kan blive op til 30 cm høje og brede, er rigtig hårdføre, stedsegrøn og alligevel er det lykkes mig at slå dem ihjel.

Tilbage i middelalderen tog munkene lavendel til Danmark hvor den bl.a. blev brugt til at lindre insektbid, mod kramper, hovedpine mave- og tarmbesvær. De bruge lavendlen som te mod fordøjelsesproblemer.

Lavendel dufter dejligt og holder møl væk, hvorfor man i gamle dage lagde små poster med lavende mellem sengetøjet og lavede poster der passede i hatte, for at forebygge hovedpine.

På mange markeder kan man stadigvæk købe de små duftende poser (potpourrier) der også bruges i badeværelser eller soveværelse.

Lavendel forbindes også med de smukke marker i Provence – kan næsten dufte markerne.

I dag indgår lavendel i krydderiet Herbes de Provence og de tørrede blomster kan også bruges i kager.

Hvorfor er det jeg er på jagt efter lavendel?

Man kan udvinde olie af lavendlen som bruges i parfume, sæber og som ren olie. Blomsten bruges også i badevand som duft og afslappende middel.

Olien har mange anvendelses muligheder. Jeg selv bruger den når jeg laver zoneterapi og selv når jeg har svært ved at sove.  Her kommer jeg et par dråber olie på en klud eller på lagnet under hovedpuden. Det afgiver en dejlig beroligende duft.  Jeg syntes det virker dejligt og giver mig en rolig søvn.

Når jeg en enkelt gang laver massage, kan jeg også finde på at komme lidt lavendelolie i, da det kan være med til at lindre smerter.

Udover ovenstående kan du bruge lavendel til rigtig meget bl.a.

Lavendelsukker- hvor man kommer en håndfuld friske lavendelblomster i et glas som kan lukkes. Her tilsættes 5 dl sukker og så lader du det trække i et solvent vindue.  Sukkeret bruger du i din te eller i småkage.

Forskellige Krydderiblandinger hvor lavendel indgår, sammen med fx timian, laurbærblade, kryddernelliker, muskatnød, sar og tørret appelsinskal.  Krydderiblandingen bruger du til kødretter.

Lavendel kan også bruges til at lave forskellige olier og skintonic.

 

Som biopat bruger jeg meget urter.  Har du brug for mere information om hvad urter, vitaminer og kost kan eller har du brug for en konsultation kan du læse mere om hvad jeg tilbyder ved at følge linket behandlinger.

 

Når du bruger blomster og planter fra naturen er det vigtigt, at du aldrig bruger en plante du ikke kender.

Du skal altid være opmærksom på dit helbred. Søg altid professionel rådgivning, hvis du er i tvivl.

 

Litteratur jeg har haft glæde af i forbindelse med udarbejdelse af dette indlæg
Mit grønne apotek – Naturens lægeurter, Duftende planter og Krydderurter i have og køkken af Anemette Olesen