Kardemomme til andet end mad

Mon folk og røvere i Kardemomme by ved hvor godt krydderiet kardemomme er?

Jeg har altid elsket historien om folk og røvere i Kardemomme by. Som barn vidste jeg ikke hvad kardemomme var og hvad det blev brugt til. Det gør jeg i dag. Det er blevet et af mine favoritkrydderier. Hvorfor nu det?
 
Jeg har altid forbundet kardemomme med jul og julebagning. Men faktisk har det også en medicinsk værdi.
 
Et virkeligt lækkert krydderi som bruges i julekager, æbleskiver og i eksotiske retter. Nogle af de kager krydderiet bruges er klejner, brunkager, hvede og ikke at glemme gammeldags boller og æbleskiver. Det er ikke kun i bage afdelingen det bruges. Inderne bruger det bl.a. i. sammenkogte retter, suppe, ris og i brød.
 
Jeg er blevet vildt forelsket i kardemomme og skal inddrage det mere i min mad året rundt. Jeg elsker det så meget at jeg nu er på jagt efter en plante jeg kan have i min stue.

Plante eller rod

Kardemomme kommer nemlig fra en plante som er i familie med ingefær. Den er urteagtig og hører til i det sydlige Indien, hvor den indgår i det indiske køkken.
 
Jeg kender det mest i støt form, men hele kardemomme kapsler er at fortrække, hvis du gerne vil have en dyb aromatisk smag.
 
Skal du have fat i kardemomme er det godt at få fat i hele kardemomme. Der findes to slags grønne og brune kardemomme kapsler. Gå efter de grønne, da de er de ægte.
 

Det kan kardemomme også

Som altid er jeg meget nysgerrig og har fundet frem til at kardemomme har været kendt som effektivt middel mod forkølelse og hoste. I Indien har det været brugt mod depression, kvalme og hovedpine. Ikke at forglemme at det har været betragtet som elskovs middel i Indien.
 
Olien fra kardemommefrøene virker beroligende på fordøjelsen, særligt hvis der er tale om diarre, kramper, forstoppelse og mavesmerter. Kardemomme bidrager også til immunforsvaret og leveren.
Ikke at glemme så kan kardemomme også bruges ved dårlig ånde.
 
Når du skal bruge kapsler kan du støde dem i en morter for at frigive de små sorte korn. Det er de sorte korn der indeholder den lækre aromatiske smag.
 
Tager det lille sorte korn er der i den grønne kapsel og tyg på dem så frigiver den en olie. Jeg syntes det er rigtigt lækker. Selv bruger jeg det også hvis jeg lige bliver lidt lækkersulten.
 
Udover de egenskaber kardemomme har som nævnte ovenfor, bruges det også i en masse andet bl.a. i Chai te, i Mellemøsten sammen med kaffe og som ren kardemomme kaffe.
 
Olien fra kardemomme kan også bruges til et styrkende og opfriskende bad.
 
Hvis du selv har mod på at prøve at lave en urtete er her en opskrift.
Urtete af kardemomme – god til snue og ondt i halsen.
3-4 stødte kapsler, 2,5 dl. Kogende vand – skal trække i 5 min.

Som nævn er kardemomme forbundet med jul og i den forbindelse har jeg spurgt The Quickfix Kitchen om at lavet et par lækre opskrifter på vegetarisk kager hvor kardemomme indgår. Du finder dem her .

Vil du vide mere om hvad jeg kan gøre for dig og dit helbred, så læs mere ved at følge linket behandlinger eller læs et af de mangle indlæg på min blog.

 

kardemomme i forskellige varianter