Hybenrose – hadet og elsket

Hybenrose – klitrose – kært barn mange navne og så på latin Rosa rugosa

Jeg er taget på ferie og er landet ved havet, hvor der som læhegn mellem campingpladserne er det smukkeste hegn af hybenrose.hybenrose

Jeg mindes min barndom hvor jeg plukkede blomsterne og lavede rosenvand og tog hybenfrø ud af frugten og kastede på mine veninder. Vi kaldet de ”kløpulver” fordi huden blev irriteret og kløede.

Hybenrosen er en busk der kan blive mellem 0,5 til 1,5 meter høje og lige så bred. Man skal være over den for ikke at den breder sig og overtager hele området. Den spreder sig ved rodskud og dens hurtige vækst kan være negativt for andet plante-og dyreliv. Udover rodskud spreder den sig ved de frø fra de bær der kommer på busken. Især fugle der spiser af hyben spreder dem via deres afføring.

Hybenrosen dufter dejligt og er meget smuk med sine røde-orangen bær som kan bruges i madlavningen.

Hybenrosen findes i klitter, på strandenge, strandbredder og som levende hegn. Af natur findes den ikke i Danmark men er blevet indført i 1800-tallet som prydplante.

I starten af 50-erne blev hyben brugt ved etablering af sommerhusområder og langs ufrugtbare kystområder. Den blev brugt som læ- og hegnsplante.

I dag er hybenrosen ikke særlig vellidt. Der gøres meget for at bekæmpe den, da den har overtaget meget af den almindelige fauna og er med til at nedbryde en masse naturlige strandplanter.

Nok om alt det kedelige.

Hvad kan hybenrose

Hyben er sunder, sprængtfyld med A- og C- vitaminer og en række mineraler og en masse andre gode sager som har anti-inflammatorisk effekt.

Der er ikke det hyben ikke kan bruges til. Hyben kan bruges friske, tørret og som pulver.

Der kan laves marmelade, gele, sirup, puré, budding, vin, snaps, syltede, chutney, smoothie og shake, det er kun fantasien der sætter grænser her.

Hyben har være kendt i oldtidens Grækenland som lægeplante hvor det bl.a. blev brugt til at kurere hundegalskab. I Middelalderen blev hyben brugt som kølende plante. I dag forskes der i hyben, men der er ikke nok fyldestgørende forskning til at få hyben anerkendt som naturlægemiddel.

I dag kan købes hybenpulver som kan anvendes i madlavningen til fx hybensuppe, i brød og andre bagværk.hyben

 

Du skal altid være opmærksom på dit helbred. Søg altid professionel rådgivning, hvis du er i tvivl.

Som biopat bruger jeg meget urter, vitaminer og mineraler.  Har du brug for mere information om hvad urter, vitaminer og kost kan eller har du brug for en konsultation kan du læse mere om hvad jeg tilbyder ved at følge linket behandlinger.