Nej. Hvornår har du sidst sagt det?

Det er ok at sige nej

Det at sige Nej er rigtigt svært for mange.  

Men hvorfor er det nu så svært?

Det kan handle om, at mange af os oplever at vi er bange for at gøre andre kede af det eller vrede når vi siger nej.

Men vi ved det jo egentlig ikke, hvordan reaktionen er når vi siger nej, for vi gør det sjældent og kender derfor ikke reaktionerne.  

Det at sige nej, er at sætte grænser og det kan være meget grænseoverskridende de første gange. Særligt hvis det ikke er noget der har været brugt tidligere.  

Hvorfor nu det?, jo vi er bange for at blive afvist, hvis vi siger nej. Vi gør alt for at andre kan lide os og ikke gøre dem vrede og kede af det ved vi at sige nej.  

Nej får os til at have dårlig samvittighed, fordi vi prøver at tilgodeser os selv og vores egne behov og ikke andres behov som tidligere.

Hvor ofte har du ikke oplevet at det eneste du kunne tænke dig, er at lægge dig på sofaen når du kommer hjem fra arbejdet?

Sikkert mange gange, men det sker bare ikke. For inden du overhovedet er når hjem har du sagt ja til en invitation til fx biografen med din bedste ven/veninde eller du har sagt ja til at køre børn til sport selvom det var andre der havde den tjans.

Det, at vi siger ja til de ovenstående eksempler handler om, at vi har svært ved at sige nej. Vi er bange for at gøre andre kede af det ved at sige det svære ord nej.

Mange årsager

Der er mange årsager til at vi ikke siger nej. Ofte handler det om at vi er opdraget til at tilsidesætte vores egne behov og opføre os ordentligt.
 
Mange af os er som barn fx blevet spurt om ”Skal du ikke læse lektier” eller ”Har du givet din hund mad” og vi så har sagt nej, har vi fået at vide at det skal vi og ordet nej ikke blev respekteret. Det har gjort at vi ikke har lært at sætte grænser.
 
For at komme frygten til livs ved at sige nej, skal vi være bevidste om hvorfor vi siger nej.
 
Vi siger nej, fordi vi har truffet et valg og i det valg handler det ikke om at vi forsøger at gøre andre tilfredse. Vi skal respektere vores grænser ved at sige nej og få andre til det, hvis det kræver det.
 

Er der forskel på at sige nej hjemme eller på arbejdet?

Det afhængig at hvordan man har det de respektive steder. På arbejdet kan det være svært at sige nej, hvis man ikke føler sig god nok til sit arbejde eller er bange for at miste sit job og dermed tryghed og fast indtægt.
 
Hjemme er vi følelsesmæssigt involveret og derved bange for at blive afvist og mange gange siger vi ikke nej for husfredens skyld.
 
I begge situationer er det vigtigt at finde ud af, hvad man vil være med til, og melde det ud på en måde, hvor man viser sig selv og andre respekt.
 

Hvem er det så der har svært ved at sige nej?

Ofte er det mennesker med lavt selvværd, der kan have svært ved at sige nej. Det kan være svært når man ikke værdsætter sig selv, og sætte de grænser der skal til.
 
Vi har alle grænser, nogle mere tydelige end andre.
Erkend, at du ikke altid er enig med andre, og stol på, at det du siger og gør, er godt. Du træffer et valg, når du siger nej.
 

Hvad kan det gøre ved dig når du ikke siger nej.

Der kan opstå en følelse af frustration, vrede og skuffelse over dig selv, når du får sagt ja i stedet for nej. Disse følelser kan gøre, at du kommer til at føle dig overbebyrdet og stresset. En ondcirkel, som kan være med til at ødelægge selvværdet, få en oplevelse af at have ondt i maven eller følelse af at have en knude i maven som ikke forsvinder.
 

Hvorfor skal vi sige nej?

Det skal vi for at passe bedre på os selv. Vi skal være opmærksomme på at vi har fokus på vores egne behov før vi tilgodeser andres behov. Vi skal lære at sætte grænser og stå ved vores Nej.
 
Der er mange fordele ved at lære at sige nej. Du bliver tydelig og har større muligheder for at blive accepteret for den du er. Du slipper for at, andre ikke skal gætte, hvad du egentlig mener og du opnår et større selvværd.
 

Hvordan får man så sagt nej på en god måde

Gør det kort, sig fx ”tak fordi du spurgte…”og sig tingene ligeud klart og ærligt. Prøv ikke at undskylde og give lange forklaringer og specielt ikke give skylden på en anden. Tal med varme i stemmen og langsomt så, nejet ikke kommer til at lyde aggressivt.
 
Det er hårdt arbejde at lære at sige nej. Men når først man har lært at sige nej, får man en helt anden energi og et bedre selvværd.
 
 
Vil du vide mere om hvad jeg kan gøre for dig og dit helbred, så læs mere ved at følge med her behandlinger eller læs et af de mange indlæg på min blog.

Følg med på Facebook eller Instagram