Er anis og stjerneanis det samme?

Her gik jeg og troede at anis og stjerneanis er en og samme, men det er det faktisk ikke.

anisfrø__stjerneanis

Tænk at jeg som næsten voksen kvinde skal opdage det.  Men hold da op hvor er jeg glad for det.  Nu giver det mening når jeg laver mad eller bager og smagen ikke er som den skal være.

Faktisk er smagen fra anisfrø mere kraftfuld krydret, hvor stjerneanis har en mildere smag.

Det er faktisk ikke den eneste forskel.

Anis er en plante formeret på frø, hvor stjerne anis er et træ, der kan bliver optil 20 meter højt.

Anis er den ægte anis og stjerneanis er den “falske”. Det betyder også der er stor forskel i prisen.

Anis stammer fra Middelhavsområdet og laver stjerne formede hvide blomster som udvikler frø der knuses. 

Stjerneanis er fra Kina og har stjerneformede frugter med kerner i. De små kerner i den stjerneformede frugt kan også knuses.

Har de noget til fælles?

Ja det har de faktisk. De går begge under betegnelse krydderi og indeholder begge anethol som er en slags lakridsaroma.

De bruges begge i kager, marmelader, i lager, men der skal ikke bruges lige meget. Der skal bruges mindre ægte anis end stjerneanis.  Så det er med at læse opskrifterne rigtigt så smagen rammes korrekt.

Det er nok det jeg har oplevet, når jeg har brugt dem. Enten har det været for stærkt eller meget mild.

Hvordan bruges de så

Fra den ægte anis bruges hovedsageligt frøene.  Men faktisk kan hele planten bruges. Særligt i mellemøstlig og asiatisk mad.  Her skal frøene knuses og kan være svære at fjerne fra maden. Man kan dog lægge den i en lille ”tepose” og koge med i retten.

Stjerneanis bruges lidt på samme måde som en hele kanelstang (ikke kagen). Tilsættes hele og er nemmere at fjerne før rettens bliver serveret eller lagen skal hældes på/over.

Til hvad bruges de

Faktisk indgår de begge i mange indiske retter og er en del af krydderiet Garam Masala.  Det er nok mest anisfrø der bruges, da de knuste frø er nemmere at bruge.

Anisfrø bruges i brød, desserter og kager. Særligt i italiensk bagværk bruges anis. Her tænker jeg på biscotti.

Stjerneanis bruger jeg når jeg laver glögg. Her kommer jeg altid ekstra smag i som stjerneanis, kanelstængel og nellike. Det giver lige et ekstra pift.

Skal jeg have en lækker smag i mine ris tilsætter jeg en stjerneanis i kogevandet. Det giver både lækker smag og duft.  Udover kogevandet til risene bruges stjerneanis også i supper, i varme drikke og i lagen til fx syltede frugt eller til at lave en sirup af.

Ikke at forglemme, at de også bruges i disse likører Sambuca, Ouzo, Pernod og Raki, som du sikkert har smagt på en tur til fx Grækenland.  Jeg elsker Ouzo med en isterning i. Det er ikke helt det samme hjemme som i Grækenland, men når jeg drikker en kan jeg næsten mærke varmen og smage den lækre mad.

Medicinsk værdi

Faktisk har de begge en medicinsk værdi.   De siges, at anis – her tænker jeg den ægte – har været brugt til fordøjelses problemer, kvalme, oppustethed og mavekramper. 

Derudover har frøene været brug mod bronkitis, astma og hoste med slim.

I tidligere tiders morgen har anis også været brug mod søvnløshed.

Faktisk kan frøene tygges hele eller bruges i the.

Jeg bruger stjerneanis og anis i urtete fordi det giver en rigtig god smag.

Anis the

Brug 1 tsk anis frø til 1 kop kogende vand. Lad en trække i 5 min. Si den og drik den varm.  Tilsættes timian er den rigtig god mod hoste.

Også stjerneanis og anis er forbundet med jul. Igen har jeg spurt The Quickfix Kitchen om hun ville lave en opskrift på julesmåkager med ingefær og stjerneanis.  Du finder opskriften her.

Du er velkommen til at kigge rundt på min side eller læse mange af de andre indlæg på min blog.

Vil du videre mere om de behandlinger jeg tilbyder finder du dem her.

anisfrø_ stjerneanis_og_glögg